CONFERENTIE - 17 juni '23
Women at the peace table


Op zaterdag 17 juni organiseerden we in het Perron in Ieper, een internationale conferentie Women at the Peace Table. Vrouwen een evenwaardige rol geven in conflictpreventie en -resolutie, is een noodzakelijke opdracht om vrede meer kans op slagen te geven. 

Het was een prachtige dag met interessante sprekers en zeer mooie verhalen:

Onderschrijven jullie ook de vredesverklaring?

https://www.womenpeacetable.com/

Ambassadors of Hope 

Overal ter wereld bouwen vrouwen aan vrede. Vaak ver buiten de schijnwerpers. Ook zij verdienen steun en zichtbaarheid. Daarom vroegen we lokale documentairemakers om op zoek te gaan in hun omgeving en het werk van die vredesvrouwen tot bij ons te brengen.

Zo maakten we kennis met de Colombiaanse Marinalla Santos Mejia, de Congolese Rose Kahambu en de Syrische Hoda Serjawi

Verhalen van de Zij-lijn van conflict

Met het project No man's land boden we drie teams reportagemakers de kans om een verhaal te brengen over de zij-lijn van een conflict, daar waar vrouwen een baken van hoop zijn in erg moeilijke tijden. Samen met Vranckx & De nomaden en Filmhuis Het Peloton zorgen we er voor dat een vergeten verhaal de weg naar Vlaanderen vindt. 

De verhalen zijn nu te zien op Canvas en Vrt Nu!

Op 12 oktober beten we de spits af met de reportage Amazones, van team Jan en Thomas. Zij gingen naar Brazilië. Daar strijden inheemse leidsters voor het klimaat en hun eigen voortbestaan. Met het aantreden van de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro is die strijd urgenter dan ooit. Illegale houtkap, bosbranden en gewelddadige conflicten pieken. De president beloofde geen vierkante meter grond voor de inheemse bevolking over te laten. De machtige inheemse leidster Sonia Guajajara, en de jonge Maura en Marta verdedigen in het Amazonewoud en de Cerrado hun territorium. 

We gingen verder op 26 oktober met de reportage Outspoken van Lisanne en Bram. Zij trokken naar Nicaragua, waar burgerprotesten onderdrukt werden en vrouwen nu proberen hun protest verborgen verder te zetten. 

Team Thea en Sam sloten de reeks af met hun reportage A Violent Home. Ze reisden terug naar een land waar Thea ooit woonde, maar nu niet meer hetzelfde is. In Kameroen woedt sinds 2016 een burgeroorlog. Enkele moedige vrouwen proberen de spanningen te overstijgen. Hun reportage was te zien op 2 november. 

In oktober zijn de drie reportages waren te zien op Vranckx, op Canvas en te herbekijken op vrt-nu

Lees meer over No Man's Land en de reportages

Goed nieuws van Rudi Vranckx

Tijd voor goed nieuws! Rudi Vranckx en Elien Spillebeen delen het graag met je en lanceren zo het eerste project van Esperas, een kersverse samenwerking tussen Moeders voor Vrede, Make Mothers Matter Belgium en Mama Kivu.

esperas, een hoopvol verhaal

Esperas is geboren! Esperas brengt stemmen van vrouwen uit verschillende hoeken van de wereld naar België. Vrouwen worden vaak geportretteerd als louter een slachtoffer in een conflict. Maar daar waar de samenleving verdeeld is door haat of geweld, vind je even vaak vrouwen de hoop niet opgeven en strijden voor verzoening en vrede. Esperas wil deze stem meer weerklank geven in België. Wil je mee werken aan deze doelstelling of gewoon meer weten over Esperas? Lees het hier en meld je aan.