TEAM THEA EN SAM : A VIOLENT HOME

a_violent_home_poster.pdf

In Kameroen woedt sinds oktober 2016 een conflict tussen Engelstalige separatistische groepen en de overwegend Franstalige regering. Wat begon als een vreedzaam protest van leerkrachten en advocaten in de Engelstalige regio’s van Kameroen, eindigde in geweld nadat het protest gewelddadig de kop werd ingedrukt door de regeringstroepen van de Franstalige president Paul Biya. 

Het hardhandig neerslaan van geweldloze protesten in combinatie met een gevoel van jarenlange marginalisering van de Engelstalige minderheid door de Franstalige meerderheid, radicaliseerde een deel van de Engelstalige bevolking. Voornamelijk jonge mannen sloten zich aan bij separatistische groeperingen.

Burgers in de Engelstalige gebieden zitten gevangen tussen het blinde geweld van het leger en de steeds meer uit de hand lopende guerrilla-oorlog aangevoerd door de rebellen. 

Thea en Sam volgden twee sterke vrouwen die zich elk op hun manier inzetten voor een vreedzame oplossing voor dit conflict. Esther Omam wil vrouwen mee aan de onderhandelingstafel krijgen en helpt vluchtelingen in de Engelstalige regio’s hun waardigheid te behouden. Kah Walla bouwt dan weer aan een brede volksbeweging, met Franstaligen en Engelstaligen zij aan zij, tegen het regime van Paul Biya.

2 november op Canvas - Vranckx & de Nomaden om 20u10.

Herbekijk de aflevering hier