No man’s land is een project van Esperas, een samenwerking tussen Moeders voor Vrede, Mama Kivu en Make Mothers Matter. Met het project willen we verhalen brengen over de Zij-lijn van een conflict. We willen de stem van vrouwen en moeders die werken aan vrede in een conflictgebied een forum geven.

Met No man’s land brengen we een online campagne, drie televisiereportages en een voorstellingenreeks over vrouwen als vredesactor. Hiervoor werken we samen met Vranckx & De Nomaden (Canvas, vrt) en Filmhuis Het Peloton. Onze gemeenschappelijke doelstelling: vrouwen en moeders als fundament van duurzame vrede in de schijnwerpers stellen.

Dankzij de steun van Frame Voice Report, Wilde Ganzen en de Europese Unie bieden we de kans aan drie teams reportagemakers om een blik achter de Zij-lijn van een conflict te werpen.


sterke vrouwen in Nicaragua

Lisanne Corijn en Bram van Roy trokken met steun van Esperas naar Nicaragua.

Op 18 april 2018 werden er in verschillende steden in Nicaragua burgerprotesten georganiseerd tegen hervormingen van de overheid. Op straat kwamen duizenden burgers om hun stem te laten horen. Zij werden hardhandig neergeslagen, er vielen doden, werden mensen opgepakt. Hun mond werd gesnoerd, het recht op vrije meningsuiting afgepakt.

Deze sterke vrouwen houden niet op te vechten voor hun land en hun rechten, en vinden creatieve, alternatieve manieren om te praten en vinden zo hoop om te blijven gaan.

Op maandag 17 juni tonen Bram en Lisanne de eerste resultaten aan je voor op een avant-première in Filmhuis Mechelen.

Zorg dat je erbij bent!

Lees hier meer over hun reportage Outspoken

a_violent_home_poster.pdf

sterke vrouwen in Kameroen

Thea Mathues en Sam Deckers gingen met steun van Esperas naar Kameroen.

Sinds 2016 woedt in Kameroen een burgeroorlog. Nadat vredevolle protesten in de Engelstalige provincies door het in hoofdzaak Franstalige regime, de kop werden ingedrukt is de situatie geëscaleerd. Engelstalige rebellengroepen, de Ambaboys strijden er tegen het regime. Zowel het Kameroense leger als de Ambaboys vergrijpen zich aan misdaden tegen burgers.

Thea woonde zelf ooit in Kameroen en keert terug naar een land dat niet meer hetzelfde is. Ze ontmoet er moedige vrouwen zoals Ester en Edith die via vredevol protest en bemiddeling een ander signaal willen geven. Ze proberen zich te bevrijden van een gewelddadige thuis, en bouwen mee aan een betere toekomst.

Op vrijdag 21 juni tonen Thea en Sam hun reportage in avant-première in AfricaMuseum in Tervuren.

Zorg dat je erbij bent!

Lees hier meer over hun reportage A Violent Home